Apotheek

Voorstelling van de dienst

De ziekenhuisapotheek zorgt voor een correcte ondersteuning van diagnoses en therapieën in het ziekenhuis, zowel op administratief, logistiek als farmaceutisch vlak. Het is onze opdracht om het juiste geneesmiddel in de juiste dosering en toedieningsvorm aan de juiste patiënt op het juiste tijdstip te verstrekken.​​

Administratie bestaat uit 3 onderdelen: input (4 personen), facturen (2 personen) en deskundigen (5 personen). De student of stagiaire kan administratieve taken uitvoeren voor elk van deze groepen.

  • Mentor administratie: Elfi Zielinski, diensthoofd apotheek administratie

Magazijn, waar de stagiair begeleid wordt tijdens een logistieke stage

  • Mentor magazijn apotheek: Edwin Wissels, werkcoördinator magazijn apotheek.

Apotheekassistenten, kijkstagiairs stage apotheker, officinale stage apotheker, klinische stage apotheker en studenten opleiding ziekenhuisapotheker worden opgevolgd door ziekenhuisapothekers. Specifieke stageprogramma’s worden i.s.m. de scholen en universiteiten uitgewerkt. Hoofdapotheker Marnik Stragier is erkend stagemeester voor de universitaire opleidingen.

  • Mentor apotheekassistenten, apotheker en ziekenhuisapotheker in opleiding: apr. Marnik Stragier, diensthoofd apotheek.

 

Taakinhoud en functiedoel

Administratie

De administratief medewerker apotheek staat in voor de administratieve ondersteuning van het proces van bestelling tot facturatie binnen de werking van de apotheek. De student leert om een correcte en volledige registratie van alle bestelde en afgeleverde medicatie, implantaten/medische hulpmiddelen en andere apotheekproducten te doen zodanig dat er een transparante en volledige facturatie kan gebeuren evenals relevante rapporteringen.

Uitvoeringscriteria:

  • Aanmaken van distributielijsten voor medicatie;
  • Verwerken van de administratie van uitleenbriefjes van medicatie tussen afdelingen;
  • Instaan voor de administratieve verwerking en opvolging van naschriften uit de kasten;
  • Instaan voor aanmaak en beheer van voorgedrukte voorschriften;
  • Zorgen voor de voorbereiding en het doorsturen van de maandelijkse facturatie;
  • Leveren van gegevens voor de facturatie;
  • Verantwoordelijk zijn voor het klassement en de registratie van gegevens zodanig dat info snel kan teruggevonden worden zodat de apothekers van een maximale ondersteuning kunnen genieten.

Magazijn apotheek

De studenten worden vertrouwd gemaakt met de principes van goederenontvangst, bewaring en behandeling. Hij /zij maakt kennis met de bestelsystemen, principes als FIFO /FEFO, koel bewaren etc.

Apotheekassistent:

De student farmaceutisch technisch assistent leert oa. om correct te bereiden en klaar te leggen van geneesmiddelen, medische hulpmiddelen en implantaten. Zij/hij zorgt voor een correcte en volledige registratie van alle bestelde en afgeleverde medicatie, implantaten/medische hulpmiddelen.

Apotheker

De studenten worden opgeleid in de vaardigheden en bekwaamheden, zoals vastgelegd in de opleidingsprogramma’s van de universiteiten.

Verwachtingen

Administratie en magazijn apotheek

Geen diplomavoorwaarden, maar een goede toetsenbordvaardigheid is onmisbaar alsook een gedrevenheid en optimale inzet.

Stagiairs farmaceutisch technisch assistent

Stage enkel mogelijk indien beroepsopleiding gevolgd wordt.

Apotheker / ziekenhuisapotheker

Stage enkel mogelijk indien beroepsopleiding gevolgd wordt.

Praktische afspraken: dienstspecifiek

Je directe leidinggevende /mentor overloopt met jou de werkpostfiche en geeft jou een rondleiding op de werkplek zodat je kan kennismaken met de collega’s.
Voor de verschillende stagemogelijkheden binnen de apotheek is  steeds een geneeskundig attest, afgeleverd door de geneeskundige dienst van de school, noodzakelijk. Behalve voor de apotheekadministratie is het geneeskundig attest niet nodig.