Overslaan en naar de inhoud gaan

Op 23 april 2022 vindt het jaarlijkse personeelsfeest van de Technische dienst van de stad Genk plaats. Als locatie wordt gekozen voor de loods van de Groendienst, gelegen aan de Wiemesmeerstraat in Genk. De organisatie telt meer dan 50 inschrijvingen. Tijdens het feest wordt er een foodtruck voorzien die dit jaar in de hal wordt geplaatst. Omstreeks 09.00 uur meldt een feestvierder aan de noodcentrale 112 dat het dak is ingestort en er verschillende mensen onder het puin liggen. Zo luidde het scenario van de grootscheepse rampoefening, die afgelopen zaterdag op initiatief van Ziekenhuis Oost-Limburg (ZOL) georganiseerd werd.

Het ging om een multidisciplinaire oefening. De hulpdiensten werden massaal uitgestuurd en het medisch interventieplan werd afgekondigd samen met een gemeenschappelijke fase van het rampenplan. PIT en MUG wagens van het ZOL vertrokken naar het rampterrein samen met discipline 1 (brandweer), discipline 2 (Medische middelen: 112- ziekenwagens brandweerzones, MUG ZOL Maas en Kempen, MUG Noorderhart, Snel inzetbare middelen Rode Kruis Vlaanderen, overige middelen Rode Kruis Vlaanderen en Vlaamse Kruis), discipline 3 (politie interventiedienst, drone-piloot, recherche, officier bestuurlijke politie), discipline 4 (Civiele bescherming; USAR (urban search & rescue) en discipline 5 ( DIR-INFO, de informatie coördinatiecel van de stad Genk).

Met ruim 400 deelnemers was de oefening qua omvang zonder voorgaande in Limburg het voorbije decennium. De rol van de slachtoffers werd gespeeld door echte simulanten van het Rode Kruis en het Vlaamse Kruis. Er werden 25 slachtoffers per ziekenwagen getransporteerd naar Ziekenhuis Oost-Limburg in Genk. Op de spoedgevallen doorliepen ze het volledige traject.

De doelstellingen van de rampoefening waren drieledig:

  1. Het uittesten en evalueren van de nood-en interventieplannen binnen de provincie Limburg.
  2. Het inoefenen en detecteren van verbeterpunten van de multidisciplinaire samenwerking tussen alle actoren die betrokken zijn binnen de rampenwerking in de ruime regio Genk.
  3. Het testen en evalueren van het intern ziekenhuisnoodplan van ZOL, met de betrokkenheid en opstart van de coördinatiecel van het ziekenhuis. 

De oefening werd gevolgd en geëvalueerd door federaal gezondheidsinspecteur Winne Haenen en werd bijgewoond door gouverneur Jos Lantmeesters en Wim Dries, burgemeester van Genk. Vanuit ZOL was de coördinatie van de oefening in handen van dr. Pieter Jan Van Asbroeck, urgentiearts met een specialisatie in rampenmanagement en Dries Vanhoudt, verpleegkundig coördinator medisch noodplan ZOL.