Vandaag is het de internationale dag van de Vroedvrouw

Ons ziekenhuis telt zo’n 150 vroedvrouwen, die onmisbaar zijn in de zorg voor moeder en kind op onze raadpleging gynaecologie, fertiliteit, ex-OK IVF, verloskamer, materniteit, maternale intensieve zorgen en neonatologie. Bovendien zijn er ook een aantal vroedvrouwen met een bijkomend diploma aan de slag als wetenschappelijk onderzoeker in ons ziekenhuis.
Vandaag stellen wij graag 9 van deze top vroedvrouwen aan jullie voor.

Ze delen graag hun passie over hun job als vroedvrouw.

Catherine, raadpleging Fertiliteit
“Als fertiliteitsconsulente heb je heel veel diversiteit in je job. Zoals assisteren van de arts in de operatiezaal of info geven aan vrouwen en koppels met een zwangerschapswens of het opvolgen van echo’s en resultaten van een fertiliteitstraject. Onze patiënten zijn soms maanden tot jaren in behandeling.
Dat schept een band. Het allerleukste is natuurlijk het moment dat je iemand mag meedelen dat ze zwanger is. Iedere dag kom ik met plezier werken!”

Meggy, raadpleging gynaecologie
“Na bijna 12 jaar werken ben ik nog steeds onder de indruk van de veelzijdigheid van dit mooie beroep en kan ik zeggen dat ik mijn job nog steeds ontzettend leuk en boeiend vind. Als vroedvrouw van de raadpleging gynaecologie voel ik mij vereerd als persoon om steeds het wonder van een 'nieuw' leven te mogen ervaren. Dit zowel vanaf het moment van de kinderwens ( pick up, hysteroscopies, embryotransfer) als tijdens de zwangerschap ( intake, 16wkn, ctg). Hier haal ik echt wel veel voldoening uit, alsook uit de verzorging van de gynaeco patiënten bij een daghospitalisatie op ex ok.”

Els, seksuologe en medewerker klinische studies
Els is vroedvrouw van opleiding maar werkt in het ZOL als medewerker klinische studies en seksuologe op de afdeling gynaecologie.
“Mijn beide functies zijn jobs met veel afwisseling, zelfstandigheid en verantwoordelijkheid. Ik heb veel patiëntencontact en een goede samenwerking met de gynaecologen is cruciaal. Ik mag samenwerken met veel partijen zowel in als buiten het ziekenhuis. We werken mee aan studies van externe opdrachtgevers maar we werken ook zelf studies uit. Zo hebben we bijvoorbeeld de afgelopen 2 jaar heel intensief een eigen grote, multicentrische studie uitgewerkt die recent groen licht heeft gekregen voor financiering en die we nu mogen opstarten. Ik ben blij dat ik in het ZOL de kans krijg om mezelf verder te ontplooien en door de goede samenwerking met de artsen en collega’s ook zo mijn steentje kan bijdragen in de zorg van patiënten.”

Peggy, MMAT
“Ik houd van het contact met de koppels van de start van de zwangerschap tot na de bevalling. Elke bevalling heeft een emotionele impact op mij, na bijna 22 jaar zijn er bij elke geboorte nog kriebels in de buik wanneer een mama haar baby voor het eerst in de ogen kijkt.”

Steffie, MIC
“Ik vind het fijn de (toekomstige) mama’s en papa’s bij te staan tijdens hun mooie momenten, zoals op de kraam. Maar zeker ook de minder mooie momenten, zoals op de MIC. Je bent hun grote steun tijdens die cruciale momenten en de dankbaarheid die je hiervoor krijgt, maakt de job des te leuker! En baby’s knuffelen is natuurlijk altijd fijn.”

Eline, Materniteit
“Vroedvrouw zijn is een wondermooi beroep. Wij hebben het voorrecht om dicht bij nieuw leven te staan. Elke zwangerschap, geboorte en thuissituatie is anders wat elk moment toch op een of andere manier weer spannend en uniek maakt. Koppels/Vrouwen leggen het vertrouwen voor één van de belangrijkste momenten in hun leven in onze handen en dat blijft gewoon op elke manier speciaal, ook voor ons.”

Franciska, MMAT
“Het is een eer om op zo een belangrijk moment in iemand zijn leven een fundamentele rol te spelen.”

Turkian, Verloskamer
“Het leuke aan mijn job is dat je elke dag weer mag deel uitmaken bij zo een belangrijke en mooie gebeurtenis van nieuw leven!”

Martine, NIC
“Na mijn eerste stage als vroedvrouw op de dienst Neonatologie was ik helemaal verkocht en heb ik besloten dat ik graag specifiek voor deze ‘kleine helden’ wou zorgen.
Voor de patiëntjes op onze afdeling is het vaak een lange weg met ups en downs voor ze naar huis kunnen. Het is heel mooi en dankbaar werk om deze weg samen met de baby’s en hun ouders af te leggen.”